Fotocredit: Yngvild Paulsen Stokke

Valgprogram 2023-2027

Hvorfor skal du stemme på Gjøvik MDG i kommunevalget ?

 

På 60-tallet var temperaturen 3°C i gjennomsnitt i Gjøvik kommune. De siste ti årene har den vært 5,9°C. Temperaturen er blitt 2,9°C høyere. En snødag er en dag der snødybden er mer enn 5 cm.På 60-tallet var det i gjennomsnitt 152 slike dager i løpet av et år i Gjøvik kommune. De siste ti årene har det vært 91 dager. Det har altså blitt 61 færre snødager per år.

 
Ønsker du å lese kortversjonen klikk her: Kortprogram Gjøvik MDG 2023-27
 
Klimaendringene er her nå. Oppblomstringen av blågrønnalger i Mjøsa de siste årene, som har ført til at vi har blitt advart mot å bade enkelte steder, er en konsekvens av varmere vann og utslipp av fosfor. Tørken i 2018 førte til at mange bønder ble tvunget til å slakte husdyr da vinterforet tørket inn og import ble vanskelig.

Løfter vi blikket litt utover, ser vi store områder rammet av ekstrem tørke, flom og skogbranner. FN har erklært “kode rød” for menneskeheten og understreker at vi må handle nå for å unngå at økosystemer kollapser verden over.

Et rikt arts- og naturmangfold er en forutsetning for trygghet og livskvalitet. For å opprettholde og styrke det biologiske mangfoldet trenger vi en kursendring hvor vi verner og restaurerer natur i stort monn, og hvor vi bekjemper farlige klimaendringer og fjerner skadelige utslipp av miljøgifter til naturen

Gjøvik kommune er en liten del av verden, vi som bor her er en mikroskopisk del av menneskeheten, men også vi må gjøre vår del av innsatsen som skal til for å få et samfunn og en klode hvor alle kan leve gode liv. En klode vi kan overlate i god stand til våre barn og barnebarn.

Det krever en politikk som tar utfordringene på alvor også lokalt. Det krever at vi våger å tenke nytt, tar fagkunnskap på alvor, samarbeider på tvers av grenser og fører en politikk for både mennesker og miljø. Solidaritet er kjernen i Miljøpartiet De Grønnes politikk.

Det betyr at Gjøvik MDG vil legge FNs bærekraftsmål som standard i alle saker som skal behandles i kommunestyret. Det gjelder både oppvekst, næringsutvikling, by- og kommuneutvikling, helse og sosial, kultur, samferdsel og klima og miljø.

Ta klima og miljø på alvor- stem MDG.

Klima og miljø

Klima og miljø spiller en avgjørende rolle i våre liv og for fremtiden til planeten vår. Det er av største betydning å ta vare på og beskytte klimaet for å bevare balansen i økosystemene og sikre bærekraftig utvikling. Norge har forplikta seg til å redusere klimagassutslippene og bevare naturressurser, og vi som bor i Gjøvik kommune skal bidra til dette. Klima og miljø er ikke bare en global utfordring, men også et lokalt ansvar. Gjennom kollektiv handling og bevisste valg kan vi alle bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid.

Gjøvik MDG vil:

  • Gi innbyggerne tilgang til grøntområder og nærnatur tett på boligen, for å leve gode liv. Derfor vil vi avslutte dagens praksis med å gi dispensasjon (unntak) for arealer avsatt til grøntområder ved ny boligbygging. 
  • At all menneskelig aktivitet i kommunen må skje i overensstemmelse med natur- og artsmangfold.
  • Verne all myr i kommunen og stoppe nedbygging av matjord.
  • At skog skal skånsomt og ansvarlig tas vare på, flatehogst byttes med plukkhogst, og gjødsling av skog skal unngås. Artsmangfold må ha avgjørende vekt.
  • At vassdrag ikke skal flyttes eller lukkes.
  • Jobbe for at naturområder og -landskap, som Mjøsstranda, Hovdetoppen, Skumsjøen, Biriåsen, blir skånsomt, aktivt og ansvarlig tatt vare på. Vi vil at områdene skal beskyttes mot nedbygging, og at det skal legges til rette for friluftsliv og rekreasjon.
  • Være restriktive til planer om ny hytteutbygging.
  • Gjennomføre en “ny Mjøsaksjon” for å sikre god økologisk tilstand i innlandshavet vårt. 
  • Oppgradere renseanlegg for å hindre at miljøgifter, tungmetaller, fosfor o.l. kommer i drikkevannet vårt.
  • Opprette et ENØK-fond hvor private kan søke om støtte til lavterskel energieffektivisering av eget hjem.
  • Innføre arealregnskap for kommunen og sette mål om at Gjøvik kommune skal bli arealnøytral.
  • Restaurere myr og naturlige dreneringsområder. 
  • Gjennomføre en grundig analyse av klimasårbarhet for å kunne bedre planlegge tiltak for klimatilpasning. 
  • Avskaffe all bruk av Round Up (Glyfosat) og giftige sprøytemidler på kommunens eiendom.
  • Stille krav til gjenbruk av materialer ved all kommunal byggevirksomhet. Vi vil prioritere rehabilitering fremfor nybygg.
  • Fortsette oppgraderingen av vann- og avløpssystemet for å kunne håndtere  store mengder overvann.
  • At kommunen stiller tydelige krav til dyrevelferd gjennom egne innkjøp og utlysning av anbud.
  • Gi et tilbud om gratis sterilisering og ID-merking av katt.


Foto: Maurizio Costantino (Lisens: CC BY-SA 2.0)

By- og kommuneutvikling

Vi vil jobbe for at by- og områdeutvikling skal skje på innbyggernes og naturens premisser og stille tydelige krav til utbyggerne. Boligsektoren må reguleres, slik at vi får tilgang på gode hjem til en overkommelig pris. 

Vi vil oppmuntre og legge til rette for alternative boformer som tar økologiske og menneskelige hensyn.  Mennesker med ulike forutsetninger og funksjonsnivå må kunne leve gode liv i varierte boformer i forskjellige livsfaser. I sentrumsområder skal viktige funksjoner finnes i gangavstand fra der folk bor. Alle trenger tilgang på gode, gratis, offentlige møteplasser, og innbydende omgivelser.

Vi vil jobbe for at Gjøvik skal bli en levende by for seniorer, unge, barnefamilier, og folk i forskjellige livsfaser. Vi ønsker å pålegge utbyggerne å ta hensyn til sosial bærekraft. Det er viktig å sikre innbyggerne tilgang på parker, lekeplasser og nærnatur der de bor. Gode utemiljøer og sosiale møteplasser ser vi på som en viktig forutsetning for god livskvalitet. 

Gjøvik MDG vil:

  • Legge til rette for at deler av utlagte byggeområder blir avsatt til alternative boformer som økotun, Connected Living, leie-før-eie m.m. 
  • Sørge for at viktige offentlige tjenester som skoler, helsevesen, kultur- og fritidsfasiliteter er tilgjengelige for innbyggerne nær der de bor.
  • Jobbe for at bolig- og næringsarealer utvikles i samspill med skånsom naturbruk og tilgang på nærnatur.
  • Jobbe for at det bygges mer i tre og at nybygg blir bygd etter den beste miljøstandarden.
  • Restaurere naturen på Hovdetoppen og videreutvikle området som friluftsområde. 
  • Forskjønne strandsona langs Mjøsa nord for Hunnselva og etablere gangvei til Bråstadvika. 
  • Jobbe for bievennlige byrom ved å plante bievennlige planter og tilpasse kantslåtten.
  • Jobbe for å få biltrafikken bort fra Mjøsstranda og knytte byen tettere til Mjøsa.
  • Fremme arkitektonisk kvalitet og estetikk i boligområdene ved å stille strengere krav til utbyggere i Gjøvik for en økologisk og sosialt bærekraftig byutvikling.
  • Fremme bruken av grønne tak og vegger, både som et klimatilpasningstiltak og som et trivselstiltak i lokalmiljøet.
  • Gjøre Gjøvik mer attraktiv for studenter ved å støtte studentorganisasjoner, idrettslag, kulturgrupper og andre initiativer som bidrar til et levende studentmiljø.

 

Oppvekst 

Oppvekst er et viktig kommunalt tjenesteområde. Om vi klarer å skape gode tjenester slik at våre barn og unge lykkes og har det bra hele oppveksten, vil vi få tilbake i mangfold med gode samfunnsborgere. Riktige prioriteringer skaper trygge rammer under hele oppveksten. MDG vil jobbe for at det bevilges mer penger til oppvekst for å sikre nok ressurser til å møte barnas behov.

MDG mener det var feil å legge ned Redalen skole og flytte elevene til Biri. Vi mener tilbudet av barnehager og skoler bør bestå av både små og større skoler/barnehager i nærheten av der folk bor. Skoler og barnehager er “limet” i lokalsamfunn og bidrar til levende bygdesamfunn. Det er ikke optimalt for en 6 åring å måtte busses til skolen 2 mil unna. Det er mye bedre for barna å kunne gå eller sykle til skolen på trygge veier. 

Gjøvik kommune bruker mindre penger på oppvekst enn sammenlignbare kommuner. Ny oppvekststrategi forteller om behovet for forebyggende arbeid. Det vil i starten medføre økte kostnader, men det er en investering som vil redusere framtidige reparasjonskostnader.

Gjøvik MDG vil:

  • Øke budsjettet til skole i forhold til dagens budsjett for å komme ajour med forebygging og tidlig innsats.
  • Reversere nedleggelsen av Redalen skole, og beholde en desentralisert skolestruktur med Redalen, Lundstein og Grande som fullverdige skoler.
  • Innføre flytende kretsgrenser for å lettere kunne tilpasse klassestørrelsen. Med dette ønsker vi å gi større valgfrihet til elever og foresatte, og få et større mangfold av små og store skoler man kan søke seg til.
  • Unngå sammenslåing til storskoler.
  • Innføre et gratis og sunt skolemåltid i grunnskolen.
  • Etablere skolehager og besøksgårder. Dette vil skape muligheter for samspill med dyr og natur, og være en fantastisk lærearena.
  • Legge til rette for en mer praktisk tilnærming til læring.
  • Ha en restriktiv bruk av skjerm og nettbrett i barnehage og skole 1.-4. trinn.
  • Innføre helårlige barnehageopptak.
  • At alle skoler og barnehager skal delta aktivt i kommunens satsing på miljø og klima. 
  • Legge til rette for et bredt utvalg av fritidstilbud for barn og unge til en overkommelig pris.


Foto: Yngvild Paulsen Stokke

Helse og sosialpolitikk

God helse er viktig for god livskvalitet. Vi erkjenner at alt i kroppen vår er forbundet og påvirkes av en rekke faktorer i miljøet omkring oss, derfor vektlegger vi en helhetlig tilnærming til helsespørsmål. Kommunen spiller en viktig rolle i folkehelsearbeidet, og Folkehelseloven fastsetter at folkehelse er et ansvar i alle sektorer, ikke bare i helsesektoren.

Vårt arbeid med å fremme helse i kommunen starter allerede på helsestasjonen kort tid etter fødselen, og fortsetter gjennom barnehage og skole, og videre til livets siste fase, enten det er på sykehjem eller i hjemmet. Vi anser frisk luft, rent vann og sunn mat som grunnleggende forutsetninger for god helse. I tillegg er gode sosiale relasjoner og tilgang til nærliggende rekreasjonsområder av stor betydning. Som kommune har vi ansvaret for å integrere helsefremmende tiltak på tvers av ulike sektorer.

Vi mener at eldre fortjener et verdig og meningsfullt liv, også i sine senere år. Vi vil jobbe for en personsentrert omsorg hvor kommunen legger til rette for at eldre skal kunne nyte et rikt sosialt og kulturelt liv, og tilrettelegge for at eldre skal kunne bo hjemme så lenge som de ønsker. Eldre som bor i omsorgsboliger og sykehjem må få tilbud om tilpassede aktivitetstilbud, frisk luft, sosiale møteplasser og meningsfulle øyeblikk. 

MDG står for en helhetlig tilnærming til helse og sosialpolitikk, med fokus på forebygging og inkludering av alle innbyggerne. Dette vil bidra til å sikre en sunn og bærekraftig fremtid, hvor alle kan oppleve en høy livskvalitet og et verdig liv uansett alder.


Gjøvik MDG vil:

  • Sørge for at alle innbyggerne har tilgang til gode frilufts- og rekreasjonsområder der de bor.
  • Styrke satsingen på naturopplevelser som folkehelsetiltak gjennom samarbeid med frivillige organisasjoner.
  • Styrke frisklivssentraler som ledd i en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste.
  • Innføre et gratis, sunt skolemåltid i grunnskolen.
  • Tilrettelegge for mer fysisk aktivitet i skolen.
  • Jobbe for at kommunens sykehjem skal bli sertifisert som livsgledehjem.
  • Øke støtten til frivillige organisasjoner som bidrar til helsefremmende arbeid.
  • Sikre et godt legevakttilbud.
  • Jobbe for å reversere vedtak om nedleggelse av Gjøvik og Reinsvoll sykehus og heller oppruste disse til god standard.
  • Øke grunnbemanningen i helsesektoren med mål om å øke kvaliteten på tjenestene og å få ned sykefraværet.
  • Opprette en kommunal vikarpool.
  • Styrke fastlegeordningen gjennom økt rekruttering, hvor målet er at alle skal ha egen fastlege.
  • Legge til rette for økt bruk av naturen i offentlige institusjoner som barnehager, skoler og omsorgssentre.
  • At flere nye bo-områder skal bygges ut fra «connected living» konseptet for å forebygge ensomhet og bidra til at eldre kan bo lenger hjemme.
  • Tilrettelegge for at de eldre som selv vil, kan bo lenger hjemme ved hjelp av velferdsteknologi, under forutsetning av at personvern og behov for menneskelig kontakt ivaretas.
  • Gi alle med utviklingshemming mulighet til meningsfylt arbeid og tilpasset aktivitetstilbud.
  • Tilse at universell utforming blir praktisert i henhold til lovgivningen. 
  • Styrke tilbud som bidrar til økt sysselsetting blant innvandrere, slik som Globus Kafé.
  • Styrke BPA-ordningen som et frihetsverktøy som fremmer inkludering og deltakelse og jobbe for at det blir en statlig finansiert ordning.

 

Samferdsel

Grønn samferdsel er avgjørende for å redusere klimagassutslipp og forbedre luftkvaliteten i byer og samfunn. Gjennom fremme av ulike miljøvennlige transportløsninger som elektriske kjøretøy, kollektivtransport, sykling og gangveier, kan vi minske avhengigheten av fossile brensler og begrense utslipp av klimagasser. 

Infrastruktur, som ladestasjoner for elbiler og utbygging av sykkelveinettverk, er essensielt for å støtte og oppmuntre til bruk av miljøvennlige transportalternativer. Investeringer i bærekraftig transport bidrar også til å skape flere grønne arbeidsplasser. Ved å omfavne bærekraftig transport kan vi legge grunnlaget for mer bærekraftige og livskraftige samfunn i fremtiden.

Gjøvik MDG vil:

  • Legge til rette for bærekraftige transportløsninger med satsing på kollektivtransport, bildeling, sykkelinfrastruktur og gangveier.
  • Jobbe for at bildeling og bysykler blir en del av kollektivtilbudet, etter modell fra Rogaland
  • Jobbe for bedre kollektivtilbud i Gjøvik kommune, herunder få fylkeskommunen til å utprøve nye busstraseer.
  • Være en pådriver overfor fylkeskommunen for å sikre realisering av hurtigbåt mellom Gjøvik og Hamar.
  • Stimulere til at det bygges flere ladepunkt for elektriske kjøretøy.
  • Jobbe for bedre vinterbrøyting av gang- og sykkelveger.
  • Nedskalere planene om ny Riksvei 4 til to-felts motorvei med forbikjøringsfelter og 90 km/t fartsgrense. 
  • Jobbe for en sammenkobling av Gjøvikbanen og Dovrebanen, samt dobbeltspor på Gjøvikbanen.
  • Gjøre veiene mer robuste mot ras, flom og annen klimarelatert risiko.
  • Gå inn for togstopp på Kallerud/NTNU.

 

Næringsutvikling

En grønn næringspolitikk gir rom for skaperkraft, innovasjon og lokalt tilpassede løsninger, samtidig som politikken må sikre at de bedriftene som satser på miljø og klima blir vinnere. Her vil vi at Gjøvik kommune skal bli en enda mer aktiv pådriver og samarbeidspartner. Kommunen skal når den kjøper varer og tjenester velge de mest bærekraftige løsningene.

Gjøvikregionen er store på eksport. Gjøvikbanen har her et stort potensiale til økt transport, og det er muligheter for å utvide kapasiteten. Vi vil derfor jobbe for flere avganger, dobbeltspor mot Oslo og sammenkobling med Dovrebanen.

Vi ønsker nye grønne arbeidsplasser velkommen og vil hjelpe det eksisterende næringslivet med å bli grønnere. 

Tidligere synder i industrien har gitt Gjøvik betydelige utfordringer med forurensing. Vi vil spille på lag med næringslivet for å forhindre flere giftutslipp, og jobbe for å få ryddet opp i tidligere utslipp.

Gjøvik MDG vil:

  • Jobbe for at nye industribygg får solcellepaneler på takene, samt andre ENØK-tiltak som vil gi mer stabil energiforsyning og mer energibesparende drift.
  • Sørge for at nybygg og større rehabiliteringsprosjekter i Gjøvik kommune er miljøsertifisert etter ordningen BREEAM-NOR eller tilsvarende høy miljøsertifisering.
  • Gå inn for dobbeltspor på Gjøvikbanen til Oslo.
  • Forlenge Gjøvikbanen nordover og koble den på Dovrebanen
  • Gå inn for satsing på mer godstrafikk på Gjøvikbanen og få etablert en felles tog-godsterminal for Gjøvikregionen.
  • Vektlegge miljø og klima med minst 50% ved kommunale anskaffelser.
  • Bedre rammevilkårene til reparatører, gjenbruksbutikker og andre bedrifter innen sirkulærøkonomi. 
  • Jobbe for at kommunale bygg- og anleggsplasser blir utslippsfrie.
  • Styrke satsingen på bioøkonomi og utnytte potensialet i Skjerven biopark.
  • Styrke reiselivet i distriktet og tilrettelegge for økoturisme.
  • Satse på kortreist turisme og lokal mat.
  • Gjøre møteloggen for ordføreren og kommunedirektøren offentlig tilgjengelig i etterkant.
  • Videreutvikle samarbeidet mellom NTNU og det lokale næringslivet for å tilrettelegge for praksisplasser, internships og andre relevante muligheter for studenter.
  • Få Horisont (kommunens renovatør) til å etablere gjenbrukstasjoner hvor folk kan handle brukte ting etter modell av Re:sirkula i Hamarregionen.

 

Kultur

Gjøvik har et rikt kulturliv. Kultur fyller livet med mening og er viktig for innbyggernes trivsel. Et bredt og mangfoldig kulturtilbud beriker hverdagen. Kunst og kultur begeistrer, utfordrer, skaper minner og debatter, og bidrar til undring og utfoldelse.

I et grønt samfunn blomstrer kulturlivet. Immaterielle verdier som kunst- og kulturopplevelser spiller en viktig rolle med å bedre livskvaliteten og frikoble økonomien fra ressurskrevende materielt forbruk og forurensning.

Vi vil redusere forbruket av materielle ting, og heller øke forbruket av opplevelser. Samtidig vil vi gi politisk støtte til initiativer for å redusere kulturbransjens klima- og miljøavtrykk i tråd med naturens tålegrenser.

De Grønnes kulturpolitikk skal stimulere skaperkraft og engasjement og ta hensyn til hele bredden i det norske kulturlivet. Kulturbedrifter, scener, museer, kinoer og enkeltmannsforetak gir skatteinntekter, arbeid og inntekt til mange – i tillegg til verdifulle opplevelser for Gjøviks innbyggere.

Gjøvik MDG vil:

  • Styrke Gjøviks rolle som “musikkbyen i Innlandet.
  • Legge til rette for musikkmiljøet, sikre rimelige øvingslokaler og gratis møteplasser.
  • Jobbe for at tingbygningen på Hunn igjen brukes som et aktivt kultursenter, for musikk, scene, kunst, maling, utstillinger.
  • At Gjøvik bibliotek sikres solide driftsrammer og satses på for å videreutvikle biblioteket som et sosialt og kulturelt møtested, og som en demokratisk arena.
  • At Gjøvik kino og scene fortsatt skal være eid av kommunen.
  • Jobbe for at Gjøvik Stadion og kommunale haller og anlegg gir tilbud og plass til flere idretter og aktiviteter.
  • Styrke arbeidet med tilrettelegging av naturopplevelser som folkehelsetiltak.
  • Videreutvikle samarbeidet med frivillige organisasjoner og  sikre langsiktighet og forutsigbarhet i støtteordninger.
  • Støtte organisasjoner som driver dele- og utlånsordninger, slik som BUA.
  • Styrke turtilbudet for brukergrupper med spesielle behov, og tilgjengeliggjøre turstiene gjennom smart opplysning, skilting og merking.
  • Fase ut kunstgressanlegg med gummigranulat og støtte utvikling av, og bytte til, miljøvennlige alternativer.
  • Styrke kulturskoletilbudet.
  • Sikre kortreiste kulturtilbud i hele kommunen.
  • Stille kommunale lokaler til disposisjon for lokale kulturaktiviteter.
  • Vente med å bygge nytt kulturhus inntil det er forsvarlig ut fra kommunens økonomi.
  • Sikre Skibladner trygge driftsrammer.


    Foto: Berit Roald (Lisens:
    CC BY-NC)